Fast eiendom, Samarbeidspartnere

Ny regler om nettleie fra 1. juli

Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Innhold fra samarbeidspartner E20 Strømsparesystem:

Norge kan unngå store nett-investeringer dersom folk følger rådene, mener NVE.

Plugger du elbilen i kontakten så snart du kommer hjem fra arbeid, eller venter du til det blir natt? Mange har for vane å gjøre førstnevnte, og i neste øyeblikk går de gjerne i gang med matlagingen – og setter på en klesvask.

Dette skaper utfordringer for strømnettet vårt, og er hovedårsaken til at Olje- og energidepartementet har bedt nettselskapene om å endre på prismodellene sine, slik at kunder som bruker mye strøm når belastningen er høy, må betale noe mer enn dem som bruker mye strøm når belastningen er mindre.

Målet er en bedre fordeling av belastningen gjennom døgnet, for å unngå å måtte gjøre dyre oppgraderinger av strømnettet.

Fra 1. juli trer den nye nettleiemodellen i kraft over hele landet, der det innføres insentiver for å bruke strøm smart. I modellen legges det ikke opp til at nettselskapene skal tjene mer, men at kostnadsfordelingen mellom dem som bruker mindre og smartere og de som bruker mye og mindre smart, blir annerledes.

Enkelt forklart blir den gunstigst for dem som bruker lite strøm samtidig, og dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig. Nå har flere nettselskaper begynt å offentliggjøre de nye prisene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har regnet seg fram til at Norge kan spare 11 milliarder kroner i nettinvesteringer de neste årene, dersom folk er flinke til å følge anbefalingene.

De fleste elbiler på markedet takler en ladeeffekt på rundt 7 kW når du lader elbilen via en ladeboks hjemme. Lader du om natten, skal du normalt klare å ligge på trinn 3 i kapasitetsleddet dersom 7 KW er maks ladeeffekt.

Flere og flere elbiler har imidlertid 11 kW ombordlader som standard. Enkelte bilmodeller tilbyr også en ombordlader på 22 kW, men da gjerne som tilvalg.

For å kunne lade med så høy effekt, kreves det samtidig at du bor i en bolig med 3-fas 400V-anlegg og at ladeboksen benytter en 32A-kurs.

Slik lading vil imidlertid koste. Har du tre strømtopp-timer på mellom 20-25 kW i løpet av en måned, blir du plasser i trinn 6 i kapasitetsleddet.

E20 Energy har altså løsningen både for de som allerede har elbil-lader og til de som på sikt skal investere i el-bil.

Vi tilbyr supersmart elbil-lader montert på vegg til kun kr. 9.990*

Elbil-laderen kan inngå i vårt strømsparesystem til boligen og styres på;

TID – PRIS – PÅ/AV – EFFEKT (nettselskapet innfører ny tariff fra 1/7)

Strømbesparelse på < 30%
ENOVA-støtte < kr. 10.000 med strømsparesystem

*Ahlsell Elbil-lader 1- Fas Kabel a-collection
Elbil-lader 3,7kW 1-Fas Kabel Type2
15 m. kabel
El. materiell
3 t. el-installasjon
E20 sparerelé, Zigbee-kodet og konfigurert

 

https://e20.no/kontakt/