nyheter, samarbeidspartnere

Smart strømstyring av boligen

Nå kan boligeiere få inntil 10 000 kroner i tilskudd fra Enova for å installere smarte strømsystemer i boligen sin. En som har installert et slikt strømsparesystem er Kristian Amlie på Nattlandsfjellet og han er strålende fornøyd.

Les mer om Enovas tilskudd til smart strømstyring for boliger

– Vi har et nettbrett som kommer med løsningen fra Strømsparesystem, hele familien ser strømforbruker i sanntid på kjøkkenet. Det gjør at familien blir opptatt av og helt naturlig kan følge med på strømforbruket, sier Amlie

Denne bevisstheten om strømforbruket gjør i seg selv at det blir en naturlig strømreduksjon. Men det som er hovedfordelen med et slikt system er at man kan tilpasse strømforbruket etter når strømmen er billigst, for å unngå «strømtoppene». Ved bruk av tidsplaner for ulike elektriske apparater kan man tilpasse dette eget ønske og behov.

– Jeg fikk lyst til å kjøpe blomster til min kone en morgen da hun stod opp en halvtime tidligere enn vanlig, og så at vi brukte 7 kilowatt. Så spurte hun «hvorfor bruker vi så mye watt nå?» Jeg svarte at nå er det så tidlig på morgenen at alle varmekablene står på, så det er varmt og deilig når vi står opp, og el-bilen lader også på den rimeligste fasen av døgnet.

– Hun pleier å stå opp kl 06 og fikk sjokk når hun så hvor mye forbruk vi hadde om natten. Men det er nettopp for å unngå prisstigningen og pristoppene som ofte er mellom 07-09 og 15-17, fortsetter Amlie.

– Vi har høy komfort uten å stresse og uten å være redd for regningen. Siden varmekablene kommer på i gangen og på badet kl 04 om natten så er det varmt når vi våkner, og så slås de av før pristoppen. Når de siste forlater huset så er varmekablene slått av.

Vår utsendte spør om ikke det å skru av og på strømmen vil innebære økt strømforbruk.
– Jeg tror strømforbruket øker litt, men selv om man bruker noen flere kilowatt er prisen gjerne under halvparten av hva andre må betale, avslutter Amlie

Tilskudd til strømsystem fra Enova er ennå ikke tilgjengelig for utleieboliger og leietakere.

Kristian Amlie har god kontroll på strømforbruket sitt i sanntid

Strømsparesystem

Systemet Kristian Amlie har installert i sin bolig heter «Strømsparesystem» og er utviklet av det norske selskapet E20 Energy AS. Daglig leder Jarle Lysberg uttaler:

– Systemet hjelper kundene å redusere forbruk og strømregning. Systemet overvåker, kontrollerer og styrer forbruket i boligen. Systemet tar kontroll over oppvarming, varmtvann og andre komponenter som bruker elektrisk strøm. Brukeren legger inn sine preferanser og systemet vil så styre energibruken etter disse preferansene.

– Systemet laster ned prisene fra NordPool i realtid og er koblet opp mot boligens automatiske strømmåler og viser realtids strøm- og effektforbruk. Man kan stille inn systemet for ikke å overstige en viss pristopp eller effektgrense, forklarer Lysberg

Ved å redusere totalforbruket, reduseres den totale regningen, ikke bare den delen som omfatter strømprisen alene. Videre gir systemet kunden mulighet til å flytte forbruket til tider på døgnet hvor prisene er lavere, samt bidra til lavere effektkostnader ved å spre forbruket utover døgnet.

Dagens system styrer komponentene etter brukerens innlagte preferanser, og muliggjør besparelser opp mot 30%. Som varmepumper og andre miljøtiltak er mulig innsparing avhengig av brukerens medvirkning og aktivitet.

Strømsparesystem er en av Bergen Huseierforenings samarbeidspartnere.

Relaterte innlegg

Henvisning til denne artikkelen;

Comments are closed.