Hopp uten stopp – trampoliner til glede og sjenanse

Trampoliner har blitt et populært innslag i mange hager. Enkelte opplever at trampoliner kan forstyrre nabofreden når det hoppes høylytt fra morgen til kveld. Men – det skal mye til før bruken er et brudd på naboloven, og som hovedregel kan du ikke regne med det!
Vi kan likevel ikke utelukke at bruk av trampoline og den støy det medfører på et eller annet tidspunkt kan komme i strid med naboloven, men da må det antagelig være noen helt spesielle omstendigheter.
Urimelig ulempe?
Bråk fra hagearbeid med maskiner, skrik og skrål fra lekende barn, snekring inne og ute og festing er andre gjengangere når det gjelder naboklager og støy. I nabosaker må det skje en avveining av hva den ene naboen kan gjøre og hva den andre naboen må tåle. Som hovedregel kan man ikke gjøre noe som er til urimelig skade eller ulempe for naboen. Hva som er urimelig ulempe kan oppleves veldig forskjellig. I vurderingen av om noe er urimelig, kan man spørre om det er vanlig og noe man må forvente i det aktuelle type strøk. Trampoline i et boligområde er nok både vanlig og noe man må forvente i Norge i dag!
Vær en grei nabo
Det beste rådet vi kan gi, er vel selv å være en slik nabo man ønsker å ha! Snakk med naboen. Kanskje kan trampolinene flyttes til et annet sted på eiendommen som er mindre sjenerende? Vet du at dine gamle naboer sover middag til en fast tid, så kanskje barna dine kan gjøre andre ting enn å hoppe på trampoline akkurat da. Vet du at naboen har middagsbesøk på balkongen en spesiell dag, så kanskje barna dine kan la være å hoppe akkurat den dagen.
Borettslag og sameier
For de som bor i borettslag er det en generell regel at andelseieren selv bestemmer i egen hage, mens borettslaget har det avgjørende ordet på fellesarealene. Det samme prinsippet gjelder for sameier. Det finnes ingen trampolineregler i borettslagsloven eller eierseksjonsloven. Men borettslaget, sameiet eller velforeningen kan generelt ikke forby trampoliner inne i den enkeltes private hage.
Anbefaler dialog
Dersom du blir veldig sjenert av naboens trampolinebruk, så start med å ta saken opp med naboen. Forklar hvordan brukes oppleves fra din side av gjerde og hvordan den påvirker deg. I første omgang er det nok også lurest å gjøre det muntlig! Kanskje er ikke naboen en gang klar over at du plages av dette. Kanskje dere kan bli enige om hoppetider for eksempel?
Er det helt umulig, så finnes det konfliktråd i alle kommuner. Konfliktrådet organiserer en meglertjeneste som er gratis og som har til formål å løse tvister blant annet mellom private parter. Fører heller ikke dette frem, står du selvsagt fritt til å gå rettens vei, noe som i første omgang betyr forliksrådet. Men du kan ikke regne med å vinne frem, og du kan vel heller ikke regne med at naboforholdet akkurat blir bedre om du går til det skritt å saksøke…
Trampoline-rettsak
Det er ikke mange som går til retten på grunn av trampolinebråk. Den ene saken vi har klart å finne er fra Rana tingrett i 2004. Naboen hadde irritert seg over en trampoline i lengre tid, og mente den sto altfor tett. Trampolinen sto bare noen meter fra deres balkong og medførte det de opplevde som uutholdelig støy. Men, resultatet ble at naboklagerne ikke fikk medhold i Rana tingrett. De tapte og måtte fortsatt ha hoppingen tett på kaffekosen. I tillegg ble de dømt til å betale alle sakens omkostninger.
Denne saken ble første gang publisert i Huseier 1-2020.