Veranda, terrasse eller balkong – hva er hva?

Hva kan du bygge på uteplassen – og må du søke?
Med sommeren rett rundt hjørnet er det mange som planlegger å oppgradere uteplassen. Kanskje ønsker du deg en platting, en ny terrasse, eller vurderer å bygge balkong eller veranda? Da er det viktig å vite hva som faktisk krever byggetillatelse – og hva du kan bygge uten å søke.
Direktoratet for byggkvalitet har laget en nyttig oversikt over ulike typer uteplasser – fra altan og balkong til platting og takterrasse – og hvilke regler som gjelder for hver av dem. Mange av begrepene brukes om hverandre i dagligtalen, men har ulik betydning i regelverket og kan ha forskjellige krav til byggesøknad og utførelse.
➡️ Les hele oversikten hos Direktoratet for byggkvalitet
Hva er hva?
Altan
Altan er en uteplass som er løftet i høyden og vanligvis befinner seg høyere enn første etasje.
Balkong
Balkonger stikker ut fra en bygning og er enten festet til gulvbjelkene mellom etasjene i huset, eller hengt utenpå huset og understøttet med skråstag til veggen. Balkonger har ikke støtte ned til bakken.
Fransk balkong
En fransk balkong består av et stort vindu, en balkongdør eller franske dører som åpnes innover i rommet. På utsiden er det et rekkverk, men ikke et gulvareal å stå på.
Loggia
Dette er en balkong eller veranda som ligger inntrukket i huskroppen. En loggia er overbygget med tak og den kan ha én eller flere åpne sider. Svalgang er en form for loggia.
Platting
Dette er en enkel trekonstruksjon som enten er bygget rett på terrenget eller på noen lave fundamenter.
Takterrasse
En takterrasse er anlagt oppå et bygg, vanligvis på et flatt tak, og ofte med rekkverk og uten overbygg.
Terrasse
En terrasse er bygget på bakken og har direkte adkomst fra terrenget. En terrasse er ikke overbygget og er ofte avgrenset med et rekkverk eller støttemur.
Veranda
En veranda er det samme som en altan, men den er i tillegg overbygget. Den kan ha flere tette vegger eller glassvegger. Verandaer kan ligge i alle etasjer og har vanligvis kun adgang inne fra boligen.
Kilde: dibk.no