Fast eiendom

Bytt batteri i røykvarsleren 1. desember hvert år

røykvarsleren

1. desember er røykvarsleren sin dag. På vanlige røykvarslere skifter du batteri en gang i året. Har du ny type røykvarsler med 10 års varighet, bør du teste den også en gang i året. Da er det greit å ha fast rutine med sjekk 1. desember uansett. 

Branner utvikler seg raskt, ofte står det om minutter eller sekunder for å redde liv. Derfor er det viktig med tidlig varsling, og da er det ofte helt avgjørende at røykvarsleren virker. Men for å virke må den ha batteri som virker.

I dag har mange røykvarslere med batterier med lenger levetid, batterier som sjekkes i apper eller varslere som leveres av sikkerhetsselskaper. Hvis du har røykvarslere i en av disse versjonene, er 1. desember likevel er god anledning til å sjekke at akkurat din løsning fungerer som den skal. Hvis røykvarsleren piper utenom dette, må du selvfølgelig også bytte batteri.

Medlemskampanje på el-sjekk av bolig

Røykvarslere på alle soverom

Alle boliger – leiligheter, rekkehus, privatboliger, hybler og hytter – skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg. Det skal være minst en røykvarsler i hver etasje og den skal høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket.

Hvor du skal montere, kommer an på både planløsning og størrelsen på boligen. Du må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Generelt anbefales at du har minst én for hver 60 kvadratmeter. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være mer enn 12 meter.

Har du en gang eller sone som forbinder soverom, kjøkken, oppholdsrom, vaskerom og teknisk rom, heng opp minst én røykvarsler her. Brannvesenet anbefaler i tillegg røykvarslere på alle soverom og øverst i trapperom.

Følg monteringsanvisningene. Som regel skal røykvarslerne henges på høyeste punkt når taket er flatt, og minst 50 centimeter ut fra veggen. Har du skråtak, kan du feste røykvarsleren cirka 1 meter ned fra mønet.

Brann i tett trehusbebyggelse – skrekk og gru!

Bergen kommune/brannvern