Fast eiendom

Hvor blinkende julelys er det lov å ha?

Kun til illustrasjon
Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I disse dager begynner mange å pynte til jul – både inne og ute! Utendørs julebelysning er blitt mer og mer vanlig. Men hva som er passelig mye pynt og hva som absolutt er for mye, ja, det kan det være ulike oppfatninger om.

Noen tar nærmest helt av med pyntingen. Kan du gjøre noe dersom naboens blinkende og fargerike julebelysning rett og slett er i overkant mye for deg? Kan du kreve at det fjernes?

Ingen egen julelys-lov

Det finnes ikke lover som direkte omhandler julebelysning. Men bor du i eierseksjonssameie eller i borettslag, så finnes det generelle regler om at man ikke skal bruke leiligheten på en måte som er til urimelig ulempe for naboen.

Eierseksjonsloven § 25: Bruksenheten og fellesarealene må ikke brukes slik at andre seksjonseiere påføres skade eller ulempe på en urimelig eller unødvendig måte.

Borettslagsloven § 5-11: Bruken av bustaden og fellesareala må ikkje på urimeleg eller unødvendig vis vere til skade eller ulempe for andre andelseigarar.

Snakk med naboen

Hvis det blir så mye at det for eksempel går ut over nattesøvnen, så kan man selvsagt ta det opp med naboen. Men synes du bare at det er stygt, uten at det er sjenerende lys eller lyd, så stiller du i utgangspunktet ikke så sterkt.

Men prøv selvsagt å snakke med naboen. Kanskje kan lysene slukkes om natten for eksempel. Fører ikke det frem, så kan man klage til styret i sameiet eller borettslaget. Styret må da vurdere om julebelysningen er til unødvendig sjenanse for deg. Men utfallet av slike saker, er jo ikke gitt. Det vil nødvendigvis innebære en del skjønn i vurderingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samarbeid om julelys med naboen kan skape julestemning

Hva med eneboliger?

Det skal nok mye til dersom du bor i enebolig og sjeneres av naboens lys.

Naboloven § 2 sier at man ikke skal gjøre noe som er til urimelig skade eller ulempe for naboen. Men også her innebærer det skjønn. Momenter vil for eksempel være hvor nær husene er hverandre, og hvor massivt de blinkende lysene er.

Midlertidig

Men hvis ingenting nytter og du stadig synes det er ille, så er det kanskje en mager trøst at dekorasjonene mest sannsynlig pakkes ned igjen i januar…

Bryggen i Bergen med juledekorasjon

Bryggen i Bergen med juledekorasjon