Politisk

Kommentar til TV2s reportasje om dårlige utleieboliger

Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV2 Hjelper Deg hadde i slutten av februar et program om dårlige utleieboliger i Bergen. Noen av utleieboligene i reportasjen så rett og slett ikke bra ut.

Kjøkken uten vindu, mugg på soverom og toalett i åpen trappegang var noe av det vi så på tv. Det er bra at media retter søkelys mot alle bransjer og enkeltpersoner som ikke gjør som de skal, også når det gjelder boligutleie.

TV2 skriver om saken her 

Så langt det er mulig bør leietaker unngå å leie uten å ha sett leiligheten med egne øyne. Men man skjønner at faktorer som pandemi og leietakere som kommer fra andre landsdeler og har tidspress, gjør at det skjer fra tid til annen.

Er virkeligheten så ille?

Inntrykket vårt etter utallige samtaler og møter med våre medlemmer er at de aller fleste utleiere ønsker skikkelige boforhold for sine leietakere. Mange hiver seg rundt når leietaker klager på noe. De utbedrer, reparerer, kjøper nytt og gir prisavslag om det er mangler. Mange hiver seg rundt før leietaker klager også. Selv om de aller fleste leier ut primært for å tjene penger på det, så betyr ikke det at man er skurk eller hushai av den grunn.

Utleier har ansvar

Som utleier av bolig har man et stort ansvar. Utleiere må blant annet forholde seg til husleieloven, til offentligrettslige krav til godkjent bruk til boligformål og til krav om brannsikkerhet. Dette er grunnleggende. Leietaker har eksklusiv bruksrett til leieboligen, og betaler for det. Leietaker har rett til å føle seg trygg i sitt eget hjem. Utleier skal for eksempel ikke låse seg inn uten etter avtale.

Lurer du på hvilke regler som gjelder for utleie? 

Nyttige anmeldelser eller farlig pressmiddel?

Det finnes flere nettsteder hvor leietakere kan anmelde utleieboliger. Det kan medvirke til at utleiere holder seg skjerpet og holder seg til loven. I motsatt ende kan det hende at leietakere kan bruke det som pressmiddel overfor utleier. Hvis utleier ikke retter seg etter leietakers krav, risikerer han eller hun en dårlig omtale, med rette eller urette.

Revju.no 

Boligmerket.no 

Har du som utleier erfaringer med bruk av revju.no eller lignende anmeldelsessteder for utleieboliger, hører vi gjerne fra deg.

Svartelisting av leietakere?

Vi får fra tid til annen henvendelser fra utleiere som har dårlige erfaringer med en leietaker, og har et ønske om å advare andre utleiere om vedkommende. Det er en vanskelig manøver å få til – det hindres både av personvernregler og praktiske forhold.

Men et avsluttende godt råd både til leietaker og utleier er å sjekke referanser fra tidligere leieforhold!

 

 

Anniken Mosby
daglig leder