Bergen

Tomme lokaler i Bergen sentrum

utkastelse
Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

BT har denne uken skrevet om tomme lokaler i Bergen sentrum. Og kommentarfeltet bobler og syder.

Noen skylder på populære kjøpesentre utenfor byen, andre skylder på politikere, for få parkeringsplasser, for grådige gårdeiere, den kommende bybane og mere til!

Hvorfor er det slik?

Noe av dette kan godt ha noe for seg, men det hele er antagelig mer sammensatt. Forklaringen må vi lete etter både i lokale, nasjonale og internasjonale omstendigheter.

Omstendigheter

Det er rett og slett ikke enkelt å drive en liten og selvstendig butikk utenom kjedene og kjøpesentrene. Det er lenge siden det var lett, men det siste året har det vært krig i Europa og priser på varer og strøm er høye. Før dette ble noen bedrifter holdt i live av koronatiltak. Da samfunnet åpnet igjen, ble den økonomiske virkeligheten for tøff for enkelte.

Offentligrettslige krav

Det kan også være offentligrettslige krav som går på bekostning av en fornuftig bruk av lokalene. Det er ikke alltid enkelt å endre bruken fra for eksempel butikk til salong.

Endringer av vaner i samfunnet generelt

Folks vaner har endret seg. Netthandel tar mye av markedet fra vanlige butikker. Folk får mat levert hjem, både fra matbutikken og fra restauranter.

De store handlesentrene går fortsatt bra. De gir oss tak over hodet, alt på ett sted og billig parkering. I mange tilfeller betyr det også kortreist handel, siden de er i de bydelene vi allerede bor i.

Politisk engasjement?

Så hva kan vi gjøre med de tomme lokalene og en vinterstille by?

De med litt større vyer kan engasjere seg politisk. Siden løsningsforslagene på den fronten later til å være nokså ulike, avhengig av om du er på «slipp bilene tilbake til sentrum»-laget, eller på «bygg flere lekeplasser, møteplasser og bedre kollektivtilbud»-laget, så er antagelig ikke dette en kjapp løsning.

Andre løsninger?

Ellers er både netthandel og kjøpesentre er kommet for å bli. Så sentrum må kanskje finne noe annet å konkurrere med og som gjør det attraktivt både å drive butikk og handle der? Her kan alle typer innspill hjelpe på.

Helt konkret vil Bergen Huseierforening oppfordre huseiere til å vise moderasjon ved utleie og se verdien av å heller leie ut på korte avtaler med moderat leie for å unngå at lokaler blir stående tomme over tid. Det vil skape liv og gjøre byen mer attraktiv, noe som igjen skaper grunnlag for økt aktivitet.

Vi stiller oss også bak Byarkitektens forslag om at Bergen Næringsråd må ta initiativ til en samordnet innsats for å styrke Bergens attraktivitet. Ingen vil jo at Bergen skal være en spøkelsesby!