– Vi bruker Andy til stort sett ALT som skal gjøres her på huset. Han er verdens hyggeligste fyr, og han står på!
Det er Bjørn Fjeld som uttaler seg. Han er daglig leder i Stiftelsen Domkirkeboligene og administrerer et bygg i Bergen sentrum. Stiftelsen Domkirkeboligene driver med utleie av boliger til personer som på grunn av alder, helse eller sosiale omstendigheter leier hos dem. I et stort bygg med 95 leiligheter vil det stadig være noe som må fikses.
– Andy er nærmest blitt vår hoffleverandør av ting som må gjøres på bygget her. Har vi behov for maling, tømrerarbeid, muring eller annet håndverksarbeid, så ber vi Andy gjøre det. Elektriker- og rørleggerarbeid holder han seg unna, men han kan skaffe fagpersoner også til dette om det trengs.
Det er nesten ikke ende på lovordene fra Bjørn Fjeld:
– Jeg opplever at Andy bryr seg om meg som kunde. Han setter seg inn i mitt sted, og finner beste og rimeligste løsning for meg. Enkelte ganger har han foreslått en annen og rimeligere løsning på en oppgave, enn det jeg som ikke-fagperson hadde sett for meg.
– Jeg gir altså Andy de beste skussmål, avslutter Bjørn Fjeld.
Kone, to barn og hus på Minde
Vi snakker med Andy og frisker opp litt i historien hans. Andrius Pupkis – som går under navnet Andy – både til daglig og i firmanavnet – kom første gang til Norge som student med sommerjobb i 2011. Så flyttet han til Bergen fra Litauen i 2012 og startet enkeltpersonsforetak allerede i 2013. I 2015 ble han, etter anbefalinger, samarbeidspartner med Bergen Huseierforening. I 2018 gjorde han firmaet om til aksjeselskap; Andy Byggservice AS.
Andy er godt etablert i Bergen med kone, to barn og hus på Minde. Og når det gjelder huset på Minde, så arbeider han med å sette det bedre i stand. Men ifølge ham selv går det altfor sakte med oppussingen! Et ikke helt ukjent fenomen blant hardtarbeidende håndverkere og kanskje ikke så rart at når han jobber lange dager med å bygge og snekre andre steder.
Befaring og skriftlig tilbud
Noen forventer at håndverkere fra Litauen, Polen og andre land er billigere enn norske. Andy må å korrigere det bildet litt, og forteller at han har norsk tømrergodkjenning.
– Jeg betaler skatt i Norge, jeg kjøper mat i Norge og betaler renter i Norge, som alle andre. Jeg kjøper også materialene her, og tar etterutdanning og oppdateringskurs her i landet. Alle disse utgiftene er dermed de samme for meg som for helt norske håndverkere.
– Men det vi håndverkere først og fremst konkurrerer på, er pålitelighet når det gjelder avtaler, priser og selvsagt selve arbeidet. Jeg påtar meg aldri en jobb uten en personlig befaring og jeg gir alltid et skriftlig tilbud til kunden.
Sammenlign pristilbud nøye!
Andy anbefaler at om du får et pristilbud fra flere, så les tilbudene nøye!
– Jeg husker jeg ga tilbud på en jobb på 140 000 kroner for noen år siden. Jeg fikk ikke oppdraget, men traff på kunden noen måneder senere. Da var han nokså fortvilet. Han hadde slått til på et pristilbud fra en annen håndverker til cirka 100 000 kroner. Men nå var arbeidet allerede dyrere enn Andys tilbud, og det var heller ikke ferdigstilt. Det ble stadig lagt til nye kostnader som ikke sto i det opprinnelige og mangelfulle tilbudet.
Årsmøtet velger det billigste
– Særlig mindre sameier og borettslag brenner seg på dette innimellom, er Andys oppfatning.
– Styret gjør først en jobb med å innhente flere pristilbud. På årsmøtet blir det så flertall for det billigste alternativet – nesten uansett. Men så er det billigste tilbudet mangelfullt… Det kommer tillegg i prisen og blir rot og tull. Og så ender det med misfornøyde seksjonseiere som blir sure på styret for ekstra kostnader, men som strengt tatt bare har gjort det årsmøtet ba dem om!
– Pass derfor på at tilbudene du sammenligner, har med alle de samme tingene, er Andys råd.
Forutsigbarhet
– Folk er opptatt av forutsigbarhet, og det er helt forståelig. Men det er vanskelig å sammenligne tilbud som ikke inkluderer de samme tingene, sier Andy på engelsk. Vi mistenker at han etter 11-12 år i Bergen slett ikke er så verst i norsk, men engelsk er fortsatt hans foretrukne kommunikasjonsspråk. Vi spør hva timeprisen er, og Andy svarer at den er 600 kroner + mva, men at det oftest er faste tilbud på hele oppdraget som gjelder.
– Hvis det er usikkerhet for eksempel om hva som skjuler seg bak veggen eller noe annet man ikke kan vite sikkert før jobben er i gang, er det bedre å gi kunden en makspris. Ingen klager om vi justerer ned prisen om jobben ikke ble like komplisert eller omfattende som fryktet, sier han med et smil.
Så haster Andy videre til dagens jobb som består av oppgraderinger han og de andre i firmaet holder på med i et privat hus. I dag skal de skifte noen vinduer og så skal det listes og males!