Fast eiendom

Når, hvorfor og hvordan bør du male med linoljemaling?

linoljemaling

Planlegger du å male huset i sommer er linoljemaling er godt og miljøvennlig alternativ. Malingen består av kokt olje fra lin tilsatt mineralpigmenter. Linoljemaling ble tatt i bruk på 1600-tallet og var vanlig i Norge frem til 1960-tallet. Linoljemaling er derfor en historisk korrekt type maling for eldre hus.

Miljøvennlig og bærkraftig

Panel med 150 år gammel linoljemaling og fargekoder

Linoljemaling tilvirkes uten som regel uten bruk av skadelige tilsetningsstoffer eller løsemidler. Moderne malingstyper inneholder plast og annet som kan være skadelig for omgivelsene når malingen flasser av eller fordamper.

Linoljemaling kan brukes både ute og inne uten. Linoljemaling er diffusjonsåpen, som innebærer at treverket får «puste», slik at det ikke danner seg fukttrykk i treverket. Det reduserer risikoen for råtedannelser i treverket.

I tillegg til å være bra for huseiers helse og treverket, blir resultatet ofte bedre og mer varig, enn ved vanlig oljebasert maling. Ifølge wikipedia finnes det linoljemalte hus i Norge som har stått i vel 300 år uten vedlikehold og fortsatt har heldekkende fasadefarge.

Informasjonsvideoer

I disse filmene fra Riksantikvaren forteller malerikonservator Jon Brænna forteller deg hvordan og hvorfor du bør male med linolje. I filmene nedenfor kan du få vite hva du må sjekke før oppstart og hvordan du maler.

Før du maler med linoljemaling 

I denne video kan du lære hva du bør gjøre før du maler:

Mye nyttig informasjon for huseiere på nett, se www.byggogbevar.no.

Slik maler du med linolje 

Linoljemaling skal påføres tynt og det bør ikke benyttes syntetiske pensler. Se video om hvordan du går frem:

Les mer og se flere videoer i denne serien på byggogbevar.no (lenke)

Unngå helse og miljøskader

Før du skraper bør du sjekke hva huset er malt med tidligere. Noe gammel maling kan inneholde bly, og da må du bruke verneutstyr om du skal skrape. Les mer om miljørisiko ved fjerning av gammel maling i denne saken:

Unngå å spre helse- og miljøfarlige stoffer ved fjerning av gammel maling

 

Les mer: Søk støtte hos Kulturminnefondet