Fast eiendom

Prisavslag for feil om tomtegrense

tomtegrense
Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kjøperen av en enebolig med flaggstang, lekestue og terrasse krevde millionerstatning da det viste seg at flaggstangen, lekestuen og deler av terrassen stod på nabotomten.

Tomtegrensen gikk på et helt annet sted enn det prospektet ga uttrykk for. Boligen var oppført i 1989 og solgt «som den er» for cirka 7,6 millioner kroner. I salgsprospektet ble det blant annet opplyst om en solrik tomt med utsikt og dobbeltgarasje.

I prospektet var det beskrevet utgang fra stuen til en stor terrasse. «Terrassen vender mot vest med gode solforhold på ettermiddags‑ og kveldstid. Terrassen fungerer som en forlengelse av boligen på sommerhalvåret ‑ et perfekt samlingsted for hygge. Ellers har eiendommen en pent opparbeidet hage med mye boltreplass for liten og stor.»

Det var inntatt bilder av en lekestue og en flaggstang på uteområdet. Det ble opplyst om tomteareal på 633 m2, og inntatt et kart. I prospektet var det også opplyst at naboen planla å oppføre to eneboliger på sin tomt.

I forbindelse med oppstart av naboprosjektet, ble det foretatt oppmåling som viste at tomtegrensen var på et helt annet sted enn antatt. Dermed lå deler av terrassen, hele uthuset/lekestuen og gressplenen – med flaggstangen – utenfor kjøpers tomtegrense. I tillegg ville naboens byggeprosjekt komme mye nærmere.

Kjøperen krevde prisavslag på 1 160 000 kroner og saken havnet i Finansklagenemnden. Eiendomsmegleren som stod for salget, har uttalt at det «er lite sannsynlig at eiendommen ville blitt solgt for en lavere pris til en annen kjøper». Megleren har gitt et kostnadsanslag på 200 000 kroner for å flytte dukkehus og flaggstang inn på tomten, samt fjerne del av veranda.

Finansklagenemnden har kommet til at det foreligger en mangel etter avhendingsloven for uriktige opplysninger om tomtegrensen.

– Ut fra bildene er det også naturlig å legge til grunn at dukkehuset tilhører boligen, og man vil normalt forvente at en slik bygning ligger inne på ens egen tomt. Det samme gjelder flaggstangen. Det er ingen andre bygg eller annet i nærheten som tilsier at dette tilhører noen andre, sier Finansklagenemnden.

Prisavslaget ble satt til 350 000 kroner.

Kilde: Estatenyheter.no