Finner gode løsninger for rømning fra loft
Det er enklere å rømme fra en stige med ryggbøyle. Dessuten er det lovpålagt om det er mer enn fem meter ned fra vinduet. Dette forteller vår langvarige samarbeidspartner, Bjørn Visnes i Modum System Bergen.
Bjørn Visnes startet Modum System Bergen for 20 år siden. Like lenge har han vært samarbeidspartner med Bergen Huseierforening. Mange vil huske utstillingen og butikken med brannsikringsprodukter i Huseierforeningens lokaler i Øvregaten. Han har nå mer eller mindre gått bort fra detaljhandel med røykvarslere og brannslukningsapparater. Nå er det brannstiger av ulike slag som fyller dagene – både ferdige stiger som bare skal monteres, og veldig ofte tilpassede løsninger.
Spesialister på spesialløsninger
For det Modum System Bergen er særdeles god på, er å finne spesialtilpassede løsninger for rømningsveier.
– Vi får mange oppdrag andre og gjerne større aktører ikke får til, eller ikke vil ha fordi det går utenfor de enkle standardløsningene, sier Bjørn. Det er fortsatt Bjørn som er både eier og montør i Modum System Bergen. Med seg på laget har han nevøen, Espen Visnes. De to arbeider godt sammen.
– Vi har nok å gjøre, og kunne til tider trengt å være flere, men jeg vil bare ha flinke folk med på laget, og det er ikke alltid lett å finne, sier Bjørn.
Så da kan det mange ganger bli lange arbeidsdager.
Det er stige med ryggbøyle som gjelder
Bjørn Visnes forteller at de begynte å produsere Modum-stigen tilbake i 1985. Den er fortsatt godkjent opp til fem meter fra vindu. Rømningsvindu som har underkant til og med fem meter over planert terreng kan benytte brannstige uten ryggbøyler.
– For rømningsvindu til og med 7,5 meter over planert terreng må det monteres fastmontert stige med ryggbøyler. Her har vi mange varianter, noe produserer vi selv og noe tar vi fra andre produsenter, forklarer Bjørn Visnes.
Rømning fra loft
Bjørn forteller at de får mange spørsmål om hvordan man skal løse rømning fra loftsleiligheter på en sikker måte.
– Fra Veluxvinduer er det krav om takbro med rekkverk, og så må det være utfellbar stige med ryggbøyler. Dette går opp til 7,5 meter. Hvis det er høyere opp, skal det være trapp.
– I tillegg kommer at rømningsveien skal være skjermet fra strålevarme med minimum to meter. Det betyr at det er strenge krav til vinduene man eventuelt skal klatre forbi. Disse må skiftes til såkalte brannglass hvis det ikke er det fra før.
Økende hyttemarked
Bjørn Visnes forteller videre at hyttemarkedet for brannstiger er økende. Dette henger sammen med at folk er mer opptatt av sikkerhet, men også at de bygger større hytter, gjerne over to etasjer. Da er rømningsveier like viktig på fritidsboligene som på helårsboligene.
– I juni har vi et litt artig prosjekt, forteller Bjørn videre.
– Da skal vi fly helikopter inn til en av Turistforeningens hytter og gjøre en jobb der. Det gleder jeg meg til. Brannsikkerhet er selvsagt ekstra viktig langt fra folk og brannvesen! Jeg skulle gjerne tatt turen inn til Turistforeningens hytte til fots, og latt helikopteret ta utstyret, sier han med et smil. Bjørn er en ivrig turgjenger, og sørger for å komme seg opp Stolzekleiven minst en gang i uken. Men når føret er midt mellom snø og barmark, kan det som på papiret skal være en femtimerstur, fort bli mer.
– Så da blir det helikopter både på brannstigene og på meg på forsommeren!
Rømningsvinduer og brannstiger
- Rømningsvindu må ha høyde minimum 0,6 og bredde minimum 0,5 meter. Summen av høyde og bredde må være minimum 1,5 meter
- Rømningsvindu må være lett å åpne uten bruk av spesialverktøy og må være hengslet slik at det er lett å komme ut av vinduet.
- Rømningsvindu som har underkant til og med 5,0 meter over planert terreng kan benytte brannstige uten ryggbøyler.
- For rømningsvindu til og med 7,5 meter over planert terreng må det monteres fastmontert stige med ryggbøyler.
- Stige eller trapp må ha avstand minimum 2,0 meter fra underliggende vinduer, eller være skjermet mot flammer og strålevarme. Dvs vinduer må skiftes til brannvinduer EI 30.
Les mer om krav til rømningsveier på dibk.no
Artikkelen har vært publisert i Huseier 1-2024