Dette innholdet er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Kan leietaker ta lydopptak av samtaler med utleier uten at denne vet om det? Både dette og den motsatte situasjonen får vi spørsmål om. Strider det mot personvernet? Er det straffbart? Kan det brukes som bevis?
Innholdet i en samtale som blir tatt opp vil som regel regnes som personopplysninger – til og med hvordan stemmen til en person høres ut kan i seg selv være en personopplysning. Det kan gi informasjon om sinnsstemning og andre forhold ved en person, for eksempel språklige evner.
Gjelder også private
Det finnes ingen egne regler om lydopptak i personvernregelverket. Det betyr at lydopptak skal skje i overenstemmelse med de generelle reglene om personvern.
Selv om lydopptaket gjøres av en privatperson, kan opptaket være omfattet av personopplysningsloven.
Det er alltid ryddig å avklare i forkant at samtalen blir tatt opp.
Lydopptak kan være straffbart
Hemmelig avlytting eller opptak av samtaler mellom andre er forbudt etter straffeloven § 205 første ledd bokstav a.
For å ikke rammes av straffeloven, må du selv være til stede når du skal ta lydopptak. Hvis det er i strid med straffeloven å ta lydopptak, vil det som regel heller ikke være lovlig etter personvernregelverket.
Dette betyr at du normalt ikke kan straffes for å ta opp private samtaler du selv er en del av, men det kan være flere forhold som spiller inn for lovligheten. Som hovedregel vil det ikke være lov å avlytte eller ta opp samtaler mellom andre.
Unntak
Hvis du er i et arbeidsgiverlignende forhold til den andre, kan du ikke ta opp samtaler uten samtykke. Datatilsynet har følgende eksempel på sine sider:
En privatperson skal pusse opp boligen sin. Han ringer en snekker og avtaler en befaring i boligen neste dag. Boligeieren ønsker å ta skjult lydopptak av befaringen for å dokumentere hva som blir sagt om boligen mellom de to.
Ettersom dette er en arbeidsgiverlignende relasjon, vil normalt ikke unntaket for rent personlige aktiviteter gjelde. Selv om det skjer i boligeierens private hjem. Dersom boligeieren skal ta lydopptak må dette følge loven. Dette innebærer at han på forhånd må informere og innhente samtykke fra håndverkeren.
HTU
Innimellom legges det frem opptak fra mobiler i Husleietvistutvalget. Merk at Husleietvistutvalget i utgangspunktet ikke tar imot video- eller lydfiler. Det innebærer en del ekstraarbeid for dem å behandle slik filer og sende det ut til de som skal avgjøre saken. Det kan være vel så hensiktsmessig å transkribere samtalen.
Hvis du ønsker å sende inn video- eller lydfiler må du først sende en skriftlig beskrivelse av hva disse skal bevise og forklare hvorfor de er viktige bevis. Husleietvistutvalget vil deretter foreta en vurdering, og gi deg beskjed hvis du skal få sende det inn. Om lydopptaket er et sentralt bevis vil det bli fremmet.
Les mer på Husleietvistutvalgets nettsider: https://www.htu.no/om-bevis
Domstolene
Også for de øvrige domstolene blir det vurdert fra sak til sak om lydopptak kan føres for retten, uavhengig av hvilken måte det er innhentet på. Som regel vil domstolene være mer tilbakeholdene med å akseptere lydopptak som er innhentet på en måte som strider med grunnleggende personvernhensyn.